dijous, 2 d’abril del 2015

Arròs de Vigília o dels tres “puñaos”



El nom de “vigília” li ve perquè aquest menjar la realitzaven les nostres mares i iaies per a complir amb els preceptes de la Quaresma i de la Setmana Santa. I dels “tres puñaos”, òbviament, perquè aquesta era la mesura dels llegums.

Ingredients:

Un grapat d'arròs
Un grapat de llentilles
Un grapat de fesols
Bledes
Cards
Un nap
Una creïlla
Carxofes
Nyora
Pebre roig
Sal
Aigua
Tomaca
Oli
Sal

Preparació:

La nit anterior es posen en remull els fesols i les llentilles.
Es llaven i trossegen les bledes.
Es tallen els cards en trossos i es netegen bé els nervis. Es trossegen els fesols.
Es pelen les creïlles i el nap i es llaven bé.
Abans de començar a cuinar es posen al foc els fesols i les llentilles coberts d'aigua. Quan comence a bullir l'aigua s'aparten del foc i es lleva l'aigua. Es pretén amb aquesta operació evitar els gasos que produeixen la digestió d'aquests llegums.
En una paella xicoteta es tiren dos cullerades d'oli i la culleradeta de pebre roig i es calfa, removent contínuament per a evitar que es creme el pebre roig. S'aparta abans que arribe a bullir fort.

Elaboració:

En una olla de pressió es tiren tots els ingredients, inclòs l'oli amb pebre roig, menys l'arròs, s'acompanya amb aigua (entre 1 œ i 2 litres), s'assaona i es tira una mica de colorant.
Es posa al foc i cuinar durant 20 minuts. Passat aquest temps s'aparta i quan isca tota la pressió s'obri.
Ja oberta, es torna a posar al foc i s'incorpora l'arròs, es prova de sal i es deixa bullir a foc fort (el motiu d'açò és que en coure l'arròs d'aquesta forma fa que s'espessisca el brou, no convé que salda massa caldós).
Quan l'arròs aquest al punt (que haja absorbit bé el brou) s'aparta i es deixa reposar.
El nap es tira per a donar sabor, per la qual cosa normalment es rebutja en finalitzar.
Es passa als plats i es deixa que el guisat es refrede un altre poc. Per al meu és millor que se servisca una mica fred, ja que així es pot assaborir millor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada